Zonnepanelen en witte daken: De perfecte combinatie

In tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten, Spanje en Griekenland, waar daken al jarenlang populair zijn vanwege de vele voordelen, is het in Nederland nog relatief onbekend. Het idee achter een wit dak is simpel: het reflecteert het grootste deel van het zonlicht, waardoor de warmte niet in uw huis of bedrijfsruimte wordt geabsorbeerd. Dit resulteert in een koeler interieur en minder behoefte aan airconditioning.

Bifacial zonnepanelen op witte daken

De voordelen van witte dakcoating in Nederland

Witte daken hebben aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van de planeet, omdat ze de zogenaamde “urban heat island” -effecten verminderen, waardoor de luchtkwaliteit in steden verbetert. Toch zijn witte daken in Nederland nog relatief onbekend. Dit is jammer, omdat een wit dak ook in ons klimaat kan zorgen voor aanzienlijke voordelen, vooral als het gaat om de efficiëntie van uw huis of bedrijf. Hieronder een kleine opsomming van enkele voordelen van witte daken:

  1. Uw dak wordt tot  20°C koeler als deze wit is.
  2. Levensduurverlenging van het dak van +-25 jaar. 
  3. Meer rendement uit je zonnepanelen.
  4. Witte daken dragen bij aan de CO2-reductie.
  5. Witte daken maken ‘Bifacial zonnepanelen’ extra interessant.

Waarom witte daken zo goed werken in combinatie met zonnepanelen

Een wit dak weerkaatst meer zonlicht dan een donker dak, wat betekent dat het minder warm wordt. Dit is goed nieuws voor zonnepanelen, die beter presteren bij lagere temperaturen. Bij hogere temperaturen neemt de efficiëntie van zonnepanelen namelijk af. Een wit dak kan er dus voor zorgen dat zonnepanelen tot wel 30% meer energie opwekken dan op een zwart dak. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de eigenaar van de zonnepanelen.

Het rendementsverschil van zwarte vs. witte daken

Het rendementsverschil tussen zwarte en witte daken is enorm. Zwarte daken absorberen het grootste deel van het zonlicht, waardoor de temperatuur van uw dakoppervlak kan oplopen tot wel 70 graden Celsius. Witte daken daarentegen reflecteren het grootste deel van het zonlicht en houden de temperatuur van uw dakoppervlak laag. Een studie van het Lawrence Berkeley National Laboratory toonde aan dat witte daken de temperatuur van uw dakoppervlak met wel 50 graden Celsius kunnen verlagen. Dit kan resulteren in tot wel 20% meer efficiëntie van uw zonnepanelen.

Bifacial zonnepanelen

Een andere innovatie die uw zonnepanelen nog efficiënter kan maken in combinatie met een wit dak, zijn bifacial zonnepanelen. Bifacial zonnepanelen zijn zonnepanelen die aan beide zijden zonlicht kunnen opvangen. Dit betekent dat ze niet alleen zonlicht opvangen dat rechtstreeks op het paneel schijnt, maar ook zonlicht dat op het dak of op de grond wordt weerkaatst. Hierdoor zijn bifacial zonnepanelen extra efficiënt op witte daken, omdat ze niet alleen zonlicht opvangen dat rechtstreeks op het paneel schijnt, maar ook zonlicht dat wordt weerkaatst door het witte dak.

Kortom, het investeren in zonnepanelen in combinatie met een wit dak is een slimme keuze voor uw portemonnee en de planeet. Het kan een enorm verschil maken in uw energie-efficiëntie en de gezondheid van onze steden. Bij Totaalstroom helpen we u, samen met onze partner, graag bij het installeren van uw witte dak en zonnepanelen, om zo uw ecologische voetafdruk te verkleinen en uw energierekening te verlagen.

Totaalstroom is een van de enige aanbieders van bifacial zonnepanelen in Nederland. Zit je er dus aan te denken om voor dit soort zonnepanelen te kiezen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!

Zit je er aan te denken je bitumen of epdm dak wit te coaten? Ook dan helpen we je graag met het verstrekken van extra informatie.

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, of neem een kijkje op de website van onze partner.

subsidies en fiscale voordelen bij Totaalstroom
Team Totaalstroom