Hoe berekent u de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. In eerste instantie zijn zonnepanelen een flinke investering, maar na de installatie gaat de energierekening meteen naar beneden. Zo verdien je uiteindelijk je investering terug. Maar wat is de terugverdientijd gemiddeld?

Kosten van installatie

De kosten voor de installatie van zonnepanelen bedragen voor een doorsnee gezin met een gemiddeld stroomverbruik circa €5000 (met sinds 2023 0% btw). Dit is een flinke investering, maar het goede nieuws is dat zonnepanelen zichzelf terugverdienen door de energie die ze opwekken.

terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar bedraagt circa 3500 kWh. De elektriciteitsprijs bedraagt momenteel €0,24 per kWh (prijspeil zomer 2021). Dit betekent dat de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen €840 bedraagt.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, moeten we kijken naar de kosten van de installatie en de opbrengst van de zonnepanelen. In dit geval bedragen de kosten €5000 en de jaarlijkse opbrengst €840. De terugverdientijd is dan:

Terugverdientijd = Kosten / Jaarlijkse opbrengst = €5000 / €840 = 5,95 jaar

Dit betekent dat de investering in zonnepanelen zichzelf in minder dan 6 jaar terugverdient. Na deze periode maakt u dus winst op de energie die uw zonnepanelen opwekken. Omdat de zonnepanelen van Totaalstroom minimaal 25 jaar meegaan, betekend dit dat je minimaal 19 jaar winst maakt op je initiële investering van je zonnepanelen

Met de huidige energieprijzen (februari 2023) is de terugverdientijd nog een stuk korter. De elektriciteitsprijs is op dit moment namelijk €0,50 per kWh. De terugverdientijd ziet er op dit moment dus als volgt uit:

Terugverdientijd = Kosten / Jaarlijkse opbrengst = €5000 / €1750 = 2,86 jaar

De elektriciteitsprijzen zijn op dit moment erg aan prijsveranderingen onderhevig. Houdt er daarom rekening mee dat de terugverdientijd snel kan veranderen en voor iedere situatie anders is. 

Uw situatie berekenen

Wil je een schatting maken met een ander aantal zonnepanelen? Geen probleem! Je kunt een jaaropbrengst in kWh verwachten die ongeveer 0,9 keer de capaciteit van het zonnepanelensysteem in Wattpiek bedraagt. Laten we als voorbeeld nemen dat u 10 zonnepanelen van 380 Wp installeert, dan is de capaciteit van het systeem 3800 Wp. Dit levert jaarlijks ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op.

Op deze manier kun je eenvoudig een schatting maken van de opbrengst van je zonnepanelensysteem op basis van het aantal geïnstalleerde panelen en de capaciteit van het systeem. Zorg er wel voor dat je de juiste capaciteit van de panelen selecteert en rekening houdt met factoren zoals de locatie en de oriëntatie van de panelen voor een nauwkeurige schatting van de jaarlijkse opbrengst.

Bent u aan het overwegen om zonnepanelen aan te schaffen en wilt u een goed beeld krijgen van uw situatie en terugverdientijd? Als u bij Totaalstroom een offerte aanvraagt krijgt u een duidelijk beeld van uw kosten, opbrengsten en terugverdientijd.

Voordelen van zonnepanelen

Naast het financiële voordeel van zonnepanelen zijn er nog meer voordelen. Zo zijn zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, vermindert u uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt u bij aan een beter klimaat. Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsarm en gaan ze minimaal 25 jaar mee.

De investering in zonnepanelen is een goede keuze als u wilt besparen op uw energierekening en tegelijkertijd bijdraagt aan een beter klimaat. Met een terugverdientijd van minder dan 6 jaar verdient u de investering in zonnepanelen snel terug en maakt u daarna winst op de energie die uw zonnepanelen opwekken. Investeer daarom vandaag nog in zonnepanelen en profiteer van de vele voordelen die ze bieden.

De salderingsregeling gaat wijzigen

Het bovenstaande voorbeeld houdt rekening met de huidige salderingsregeling. Echter zal deze regeling vanaf 2025 wijzigen. Lees hier wat er gaat veranderen. Hierdoor kunnen we in onze berekeningen geen rekening houden met de nieuwe regeling.

We houden de ontwikkelingen omtrent de salderingsregeling nauwlettend in de gaten. Minister Jetten (EZK) heeft op 20 mei 2022 aangekondigd dat de nieuwe regeling pas in 2025 zal ingaan en dat volledig salderen dan niet meer mogelijk zal zijn. De regeling zal geleidelijk afgebouwd worden.

Houdt ook de site van de consumentenbond in de gaten of neem contact op met een van onze experts voor updates over de salderingsregeling!

Vergelijkbare terugverdientijd

Volgens de minister zal de aangepaste regeling echter nog steeds leiden tot een vergelijkbare terugverdientijd. Of dit daadwerkelijk het geval is, hangt af van de terugleververgoeding die je van je energieleverancier ontvangt voor je opgewekte stroom.

Zelf verbruiken wordt gunstiger

De toekomstige afbouw van het salderen betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom financieel steeds aantrekkelijker wordt. Met behulp van slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van de opgewekte energie in huis houden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rondom terugleveren aan het energienet. Een voorbeeld hiervan is om je wasmachine te laten draaien op momenten dat de zon schijnt.


Wilt u maximaal gebruik maken van de salderingsregeling? Vraag dan nu een offerte aan via onze website.

subsidies en fiscale voordelen bij Totaalstroom

 

Team Totaalstroom