Zonne-energie heeft de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt in Nederland. Gedreven door zowel milieubewustzijn als economische voordelen hebben duizenden huishoudens gekozen voor zonnepanelen op hun daken. Met de aankondiging van de afbouw van de salderingsregeling, staan velen voor een kruispunt: wat betekent dit voor de toekomst van zonne-energie in Nederland? In deze blog duiken we dieper in de veranderingen, de uitdagingen, maar vooral de veelbelovende mogelijkheden die voor ons liggen.
De afbouw van de salderingsregeling
Het kabinet heeft plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 af te bouwen. Deze regeling stelt huishoudens en kleine bedrijven in staat om zelfgeproduceerde elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en dit te verrekenen met hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel wordt aangegeven dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Eerste Kamer moet hier nog een besluit over nemen.
Vanaf 2025 zal er stapsgewijs minder gesaldeerd kunnen worden, met als eindpunt 0% in 2031. Dit betekent dat huishoudens en kleine bedrijven elk jaar iets minder kunnen salderen. Bijvoorbeeld, in 2025 en 2026 is dit 64%, en dit percentage neemt elk jaar af tot het in 2031 op 0% staat.
Het kabinet motiveert deze afbouw door te stellen dat zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling een interessante investering blijven. Dit komt omdat zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden. Bovendien wil het kabinet voorkomen dat de overheid minder belastinginkomsten heeft door de regeling en dat energieleveranciers extra kosten maken die ze doorberekenen aan alle klanten.
Mogelijke vertraging in de afbouw van de salderingsregeling
Recente discussies in de Eerste Kamer suggereren mogelijke vertragingen in de afbouw van de salderingsregeling. Tijdens een recente vergadering van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat uitte senator Ferd Crone van de fractie GroenLinks-PvdA zijn zorgen over de snelheid waarmee het wetsvoorstel wordt behandeld. Minister Jetten had gehoopt op een behandeling in september, essentieel om de afbouw per 1 januari 2025 te starten. Gezien de complexiteit van het onderwerp en de koppeling met de bredere Energiewet, blijft de exacte timing en uitkomst van de behandeling onzeker.
Terugverdientijd van zonnepanelen na de salderingsregeling
Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijft het investeren in zonnepanelen een slimme keuze. Als u bijvoorbeeld in 2023 zonnepanelen aanschaft, profiteert u nog tot eind 2024 van 100% salderen. Daarna wordt dit voordeel elk jaar iets minder. Echter, na ongeveer 8 jaar heeft u de investering in deze zonnepanelen al terugverdiend. Dit rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 5%. Bovendien bespaart u met uw panelen jaarlijks 1.000 kilo CO2-uitstoot.
Nadelige regelingen van energiemaatschappijen
Met de mogelijke afbouw van de salderingsregeling lijkt het erop dat energiemaatschappijen ongeduldig worden. Ze introduceren regelingen die nadelig zijn voor zonnepanelenbezitters, maar voordelig voor klanten zonder zonnepanelen. Dit komt omdat energiemaatschappijen steeds meer klanten hebben die zonne-energie terugleveren, en deze klanten moeten nog steeds de lucratieve salderingsregeling aangeboden krijgen.
De oplossing uit België: Power to the People
In België is een innovatieve oplossing geïntroduceerd waarbij mensen met zonnepanelen hun opgewekte stroom zelf kunnen verkopen aan andere particulieren. Dit gebeurt zonder tussenkomst van grote energiebedrijven. Dit systeem, geïntroduceerd door het bedrijf EnergySwap, maakt het voor beide partijen lucratief. Het elimineert de macht van grote energieleveranciers en geeft consumenten de vrijheid om hun eigen prijzen te bepalen.
Met de afbouw van de salderingsregeling in Nederland vanaf 2025, wordt een dergelijk systeem ook hier interessant. Het stelt mensen in staat om te profiteren van groene stroom en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
De positieve resultaten in België hebben de aandacht getrokken van Nederlandse beleidsmakers en ondernemers. Er is een groeiende interesse om een soortgelijk systeem in Nederland te implementeren, vooral gezien de veranderende salderingsregeling.
Rotterdammer Giancarlo Stanco, directeur van EnergySwap, is een van de voorstanders van deze verandering. Hij benadrukt het belang van het geven van macht aan de mensen. Met zijn bedrijf wil hij deze dynamiek veranderen en consumenten de mogelijkheid geven om zelf te bepalen aan wie ze verkopen.
De Europese richtlijnen ondersteunen ook deze visie. Ze schrijven voor dat het mogelijk moet zijn om zonder enige belemmeringen de door jezelf opgewekte zonne-energie te verkopen aan wie je wilt. Nederland is van plan dit met de nieuwe energiewet te regelen. Hoewel het nog even kan duren voordat dit in de praktijk wordt gebracht, is de beweging duidelijk: meer macht naar de consument en een eerlijkere energiemarkt.
Het potentieel van deze verandering is enorm. Het kan bijvoorbeeld mogelijk worden voor ouders met een groot huis om zonnestroom te leveren aan hun kinderen die in een stadsappartement wonen. Bovendien kan door energiedelen de marktprijs van groene stroom stijgen, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen daalt.
Zonnepanelen blijven, ondanks de veranderingen in de salderingsregeling, een waardevolle en duurzame investering. Ze bieden niet alleen financiële voordelen, maar dragen ook bij aan een groenere toekomst. Bij Totaalstroom moedigen we u aan om de stap te zetten en te investeren in zonnepanelen. Vraag nu een offerte aan en ontdek de voordelen zelf!