Onderhoud en garantie voor uw zonnepanelen installatie

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor huiseigenaren die hun energierekening willen verlagen en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Hoewel zonnepanelen een duurzame oplossing zijn, is het belangrijk om te weten dat ze – al is het niet veel – onderhoud nodig hebben om hun optimale prestaties te behouden. Hieronder bespreken we het belang van onderhoud en garantie voor uw zonnepanelen installatie.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Net als alle andere technologieën hebben zonnepanelen onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Hieronder volgen enkele redenen waarom regelmatig onderhoud belangrijk is:

  1. Verlengen van de levensduur van zonnepanelen

Door uw zonnepanelen goed te onderhouden, kunt u de levensduur van uw systeem verlengen. Zonnepanelen zijn ontworpen om minstens 25 jaar mee te gaan, maar als ze niet goed worden onderhouden, kan de levensduur korter zijn. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan.

  1. Verbeter de prestaties van uw zonnepanelen

Het is belangrijk om uw zonnepanelen schoon te houden om ervoor te zorgen dat ze goed presteren. Als er vuil op uw panelen zit, kan dit de opbrengst van uw systeem verminderen. Door het monitoren van de zonnepanelen kunt u zelf zien of de opbrengst (hard) achteruit gaat. Door uw zonnepanelen schoon te houden en regelmatig te inspecteren, kunt u ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren.

Meer weten over de opbrengst? Lees ook dit artikel!

  1. Voorkomen is beter dan genezen

Door uw zonnepanelen regelmatig te onderhouden kunt u problemen opsporen voordat ze groter worden. Door kleine problemen op te lossen voordat ze escaleren, kunt u geld besparen op reparaties en ervoor zorgen dat uw systeem blijft werken zoals het hoort. Het achterhalen van een probleem met uw installatie wordt lastiger, en kunt u vaak niet zelf. Door het uitvoeren van een periodieke technische inspectie bent u verzekerd van een goed werkende zonnepaneleninstallatie. 

Zonnepanelen onderhoud voor een betere opbrengst

Garantie voor uw zonnepaneleninstallatie

Als u een zonnepaneleninstallatie aanschaft, is het belangrijk om te weten welke garanties erbij worden geleverd. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste garanties:

  1. Productgarantie

De productgarantie dekt eventuele defecten aan uw zonnepanelen. De meeste fabrikanten bieden een productgarantie van 10-25 jaar, afhankelijk van het merk. Als uw zonnepanelen defect zijn als gevolg van fabricagefouten, wordt dit gedekt door de productgarantie.

Weten welke garantie uw zonnepanelen hebben, of wilt u meer weten over de garantie van onze zonnepanelen? Neem dan contact met ons op!

  1. Prestatiegarantie

De prestatiegarantie dekt de opbrengst van uw zonnepanelen gedurende een bepaalde periode. Als uw zonnepanelen niet de beloofde opbrengst leveren, kunt u aanspraak maken op de prestatiegarantie. De meeste prestatiegaranties bieden een opbrengstgarantie van 25 jaar.

  1. Installatiegarantie

De installatiegarantie dekt eventuele fouten die zijn gemaakt tijdens de installatie van uw zonnepanelen. Deze garantie wordt aangeboden door de installateur en dekt eventuele problemen die voortkomen uit onjuiste installatie of materialen. De meeste installateurs bieden een installatiegarantie van 1 tot 10 jaar.

Tips voor onderhoud

Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren, zijn hier enkele tips voor onderhoud:

  1. Houd uw panelen schoon

Houd uw zonnepanelen schoon door ze minstens één keer per jaar te laten reinigen. Als u in een stoffige of vervuilde omgeving woont, moet u mogelijk vaker reinigen. Zorg ervoor dat u de juiste apparatuur gebruikt en laat de reiniging over aan professionals als u niet zeker weet hoe u het moet doen.

U kunt uw zonnepanelen het best vóór de maand april reinigen, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. En hoe schoner de panelen, hoe meer energie ze opwekken.

  1. Inspecteer uw zonnepanelen

Controleer uw zonnepanelen regelmatig op beschadigingen, scheuren of andere problemen. Als u problemen opmerkt, neem dan contact op met uw installateur om het probleem te verhelpen.

  1. Houd het gebied rond uw zonnepanelen vrij van obstakels

Houd het gebied rond uw zonnepanelen vrij van obstakels zoals takken, bladeren of sneeuw. Als er obstakels op uw panelen terechtkomen, kan dit de opbrengst verminderen.

Voor meer tips & tricks verwijzen we u graag naar dit artikel over het schoonmaken van uw zonnapanelen.

Kosten onderhoud zonnepanelen

De kosten die verbonden zijn aan het onderhoud van uw zonnepanelen zijn moeilijk in te schatten omdat het erg afhangt van het type onderhoud dat nodig is. Onderhoud zonnepanelen zelf goed. Dan zullen de kosten meevallen. Heeft u onverhoopt een probleem met uw zonnepanelen? Onze collega’s staan u graag (telefonisch) te woord!

In het kort:

Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren, is regelmatig onderhoud essentieel. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de garanties die bij uw zonnepaneleninstallatie worden geleverd en volg de tips voor onderhoud om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan. Door uw zonnepanelen goed te onderhouden, kunt u geld besparen op reparaties en ervoor zorgen dat uw systeem blijft werken zoals het hoort.