Bifacial Zonnepanelen: De dubbelzijdige revolutie in zonne-energie

Bifacial zonnepanelen op een wit dak

De afgelopen jaren hebben we een ware revolutie gezien in de zonne-energie-industrie, en een belangrijke innovatie die hierbij hoort, is de introductie van bifacial zonnepanelen. Deze dubbelzijdige zonnepanelen hebben het potentieel om de energieproductie aanzienlijk te verhogen en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van bifacial zonnepanelen, de voordelen ervan, en hoe ze in combinatie met witte daken kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Wat zijn Bifacial Zonnepanelen?

Bifacial zonnepanelen zijn zonnepanelen die aan beide zijden zonlicht kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die alleen aan de bovenkant zonnecellen bevatten, zijn bifacial zonnepanelen voorzien van zonnecellen aan zowel de voor- als achterkant. Hierdoor kunnen ze niet alleen direct zonlicht omzetten in elektriciteit, maar ook indirect zonlicht dat wordt gereflecteerd door de ondergrond of nabijgelegen oppervlakken.

Hoe Werken Bifacial Zonnepanelen?

Bifacial zonnepanelen werken op een vergelijkbare manier als traditionele zonnepanelen, met als belangrijkste verschil dat ze aan beide zijden zonlicht kunnen opvangen. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, ontstaat er een elektrische stroom die wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Het extra vermogen dat wordt gegenereerd door de achterzijde van de bifacial zonnepanelen, kan variëren afhankelijk van factoren zoals de albedo van de ondergrond (hoeveel zonlicht wordt gereflecteerd) en de installatiehoogte van de panelen.

Voordelen van Bifacial Zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen. Ten eerste kunnen ze de energieopbrengst aanzienlijk verhogen, soms tot wel 30% meer dan conventionele zonnepanelen. Dit betekent dat er minder ruimte nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Bovendien kunnen bifacial zonnepanelen beter omgaan met schaduw, omdat ze nog steeds energie kunnen opwekken aan de kant die niet in de schaduw ligt. Tot slot kunnen bifacial zonnepanelen bijdragen aan energiebesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Bifacial zonnepanelen op witte daken

Bifacial Zonnepanelen en Witte Daken: Een Perfecte Combinatie

Witte daken zijn ideaal voor gebruik in combinatie met bifacial zonnepepanelen, omdat ze de albedo van het dakoppervlak verhogen. Dit betekent dat er meer zonlicht wordt gereflecteerd, wat leidt tot een hogere energieopbrengst van de achterzijde van de bifacial zonnepanelen. Door het dak wit te coaten, wordt ook de temperatuur van het dak flink verlaagd tot wel 40 graden Celcius, wat kan bijdragen aan een betere werking van de zonnepanelen.

Hoe Kies Je de Juiste Bifacial Zonnepanelen?

Bij het kiezen van bifacial zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met de albedo van het dakoppervlak, de installatiehoogte en de hoeveelheid zonlicht die de locatie ontvangt. Een van onze zonne-energie-expert helpt je graag om de meest geschikte bifacial zonnepanelen voor jouw situatie te bepalen en om een ​​schatting te krijgen van de verwachte energieopbrengst.

De Kosten van Bifacial Zonnepanelen

Hoewel bifacial zonnepanelen doorgaans duurder zijn dan traditionele zonnepanelen, kunnen ze op de lange termijn kostenbesparend zijn vanwege hun hogere energieopbrengst. Het is belangrijk om de initiële investering af te wegen tegen de verwachte energiebesparing en milieubaten.

Onderhoud en Levensduur van Bifacial Zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen vereisen over het algemeen weinig onderhoud en hebben een vergelijkbare levensduur als traditionele zonnepanelen. Het is belangrijk om de panelen regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren. Bovendien moeten de witte daken worden onderhouden om hun reflecterende eigenschappen te behouden, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van de zonnepanelen.

Conclusie: Bifacial Zonnepanelen en Witte Daken als Duurzame Energieoplossing

Bifacial zonnepanelen vormen een veelbelovende innovatie in de zonne-energie-industrie en bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen. In combinatie met witte daken kunnen ze bijdragen aan een hogere energieopbrengst, energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. Door te investeren in bifacial zonnepanelen en witte daken, kies je voor een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst.

Totaalstroom is een van de enige aanbieders van bifacial zonnepanelen in Nederland. Zit je er dus aan te denken om voor dit soort zonnepanelen te kiezen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!

Zit je er aan te denken je bitumen of epdm dak wit te coaten? Ook dan helpen we je graag met het verstrekken van extra informatie. 

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, of neem een kijkje op de website van onze partner.

Lees ook:

Zonnepanelen en witte daken: De perfecte combinatie

Hoe berekent u de terugverdientijd van zonnepanelen?